SIMAC Omloop der Kempen opent KNWU Topcompetitie

SIMAC Omloop der Kempen, met start en finish in Veldhoven, wordt de openingsklassieker van de KNWU Topcompetitie. Dat heeft de KNWU vandaag bekend gemaakt met de presentatie van de Topcompetitie wielerkalender 2021. SIMAC Omloop der Kempen mag de wielercompetitie openen op zondag 4 juli 2021.

De KNWU heeft de Topcompetitie voor mannen opnieuw zelf onder haar hoede genomen, nadat de voorheen organiserende stichting heeft aangegeven zich terug te trekken. De uitvoering en coördinatie is vanaf nu in handen van Courage Events. De reeks telt in 2021 zeven wedstrijden. Er is een kalender waarop ook de eerder uitgestelde wedstrijden een nieuwe plek hebben gekregen.

Door de geldende COVID-19 maatregelen staan in het voorjaar veel Nederlandse wielerkoersen op losse schroeven. Net als in 2020 zijn er al een aantal wedstrijden geannuleerd en doen organisatoren pogingen om hun koers te verplaatsten op de (inter)nationale wielerkalender.

De organisatie van de SIMAC Omloop der Kempen is ook in 2021 tijdig in overleg gegaan met Gemeente, Provincie, KNWU en Politie. Dit jaar met goed resultaat. De op één na oudste klassieker van Nederland heeft de bevestiging ontvangen dat deze koers vanwege Covid-19 dit jaar wordt verplaatst van het traditionele derde weekend in mei, naar 4 juli 2021. “Met ruim 70 jaar historie doe je er als organisatie alles aan om samen met alle betrokken partijen een mogelijkheid te vinden om zo’n mooie koers op veilige manier te laten doorgaan. We kunnen hiermee zo maar eens het eerste echte grote sport evenement in Brabant gaan worden in 2021. Alle seinen staan nu op groen voor het eerste weekend van juli”. Op zondag starten 176 mannen in Veldhoven voor hun Topcompetitie wielerwedstrijd op 4 juli over bijna 200 kilometer door de Brabantse Kempen.  

De KNWU geeft aan dat bij de vernieuwde Topcompetitie qua organisatie in andere handen is, maar dat er ook veel bij het oude blijft. ‘’We gaan met de vertrouwde organisatoren verder, maar onder een andere paraplu. Belangrijk blijft om een podium te bieden aan de Nederlandse renners, teams en organisatoren en daarom zijn we ook blij te kunnen melden dat Eurosport ook dit jaar de wedstrijden in samenvatting onder de aandacht van een groot publiek brengt. We zien 2021 als een overgangsjaar. Het is belangrijk om met alle betrokken partijen te kijken hoe de topcompetitie ook in de toekomst van toegevoegde waarde blijft voor het Nederlandse wielrennen.”

Voorlopige kalender KNWU Topcompetitie 2021:

  • 04/07 Simac Omloop der Kempen
  • 22/08 Ton Dolmans Trofee
  • 05/09 Omloop van Valkenswaard
  • 12/09 HLB van Daal Eurode Omloop
  • 03/10 75e Beemster Kaas Ronde van Noord Holland
  • 10/10 Ronde van Limburg
  • 17/10 Omloop van de Braakman